Wat is Diabetes Mellitus (suikerziekte)?

In Nederland lijden bijna één miljoen aan een vorm van diabetes. Diabetes is een verstoring van de glucosestofwisseling in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier niet of niet meer voldoende functioneert. Hierdoor wordt de glucose in het bloed niet meer opgenomen in het lichaam. In plaats van voedingsstof te zijn voor de lichaamscellen verlaat de glucose via de urine het lichaam.Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten, ook wel de ‘diabetische voet’ genoemd. Het is belangrijk dat patiënten hun voeten goed verzorgen en controleren. Dat kan veel problemen voorkomen. De medisch-pedicure kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Wat gebeurt bij iemand met diabetes?

Bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigd raken door diabetes. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten. Ook hebben mensen vaak minder gevoel in hun voeten. Wanneer je minder gevoel hebt in je voeten, valt een wondje niet op. Het kan gaan ontsteken en een zweer worden, de medische term hiervoor is ‘ulcus’.

Door het verminderde gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een andere houding gaan lopen. Dat kan leiden tot vervorming van voeten en drukplekken. Onder een eeltplek of blaar kunnen ongemerkt ontstekingen zitten.
Bij mensen met diabetes genezen wondjes ook minder snel. Dat maakt behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs een been worden geamputateerd. Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen.

Voetverzorging Diabetische Voet:

Bij Salon Néférti wordt u behandeld door een geregistreerd Medisch Pedicure,  zij heeft dus ook een: “Aantekening voetverzorging bij diabetici”

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden.

Wij proberen voetproblemen te voorkomen, geven advies en adviseren regelmatig (1 x per jaar) een screening.

Waarom een pedicure:

De voeten van diabetici zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

 • er vaatproblemen kunnen zijn
 •  de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
 • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
 • de voeten van stand kunnen veranderen

De eerste tekenen van een diabetische voet:

 • koude voeten
 • tintelende voeten, pijnscheuten
 • minder gevoel in de voeten
 • moeilijk genezende wondjes
 • verkleuringen aan tenen en voet

Wat kan een cliënt zelf doen?

 • Bloedsuikerspiegel regelmatig controleren
 • niet op blote voeten lopen
 • nagels recht en niet te kort afknippen
 • zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten binnenin hebben
 • Controleer voeten regelmatig op wondjes of verkleuringen. Ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel.
 • neem geen voetbaden
 • experimenteer niet zelf met wondjes maar laat er meteen naar kijken
 • Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door cliënt zelf. Een medisch-pedicure kan hierbij behulpzaam zijn.

Wanneer gaat de diabetespatiënt naar de pedicure?

Ook wanneer er geen voetklachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een medisch-pedicure of pedicure met “aantekening diabetische voet”. te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijke taken van de pedicure. Dat geldt in belangrijke mate voor de behandeling van diabetes patiënten. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zonodig wordt de cliënt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut.

Algemeen advies:
controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen:
·   doe regelmatig, liefst dagelijks, voetoefeningen om de spieren sterker te maken. Dit voorkomt doorzakken van de voet.
·   wandel en fiets regelmatig (of gebruik een hometrainer): bevordering van de bloeddoorstroming

Schoenadvies:
In de loop van een mensenleven zakt de voet door. Daardoor wordt de voet langer en breder:
·   laat uw voeten altijd opmeten bij het kopen van schoenen. I.p.v. op ‘gevoel’ afgaan
·   koop uw schoenen in de middaguren
·   koop schoenen van glad en soepel materiaal
·   let er op dat er geen harde randen of naden in de schoen zitten
·   koop bij voorkeur een schoen met veter of klittenbandsluiting
·   let er op dat de loopzool soepel, maar niet te dun is
·   de tenen moeten voldoende ruimte hebben, zowel in hoogte als in de breedte
·   de hiel moet goed omsloten zijn ook kousen en sokken moeten goed passen: zonder naden, draadjes of stoppen en zonder knellende boorden.

Wanneer men kloven, eelt, likdoorns, blaren, wondjes of verkleuringen heeft en na schriftelijke verwijzing van de huisarts. Dit mag men NOOIT zelf behandelen. Een zeer regelmatig bezoek aan de juiste pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen.

Vergoeding voetbehandeling:

Salon Nèfèrti heeft gekozen om een contract af te sluiten met Podotherapie van Tongeren in Zutphen, voor de vergoedingen van de Diabetenzorg. Dit betekent dat als uw een verhoogd risico heeft vanaf Zorgprofiel 2 dat u de behandeling vergoed krijgt. Na een bezoek aan Podotherapeut v. Tongeren verwijst zij u door. Alle Diabeten die een lager zorgprofiel hebben ( 0 tot 1 ) krijgen geen vergoeding van de zorgverzekeraar.
Voor vergoedingen raadpleeg eerst uw zorgverzekeraar!

Samenwerking met Podotherapeuten:

Om hoogstaande diabetische voetzorg te kunnen leveren is een goede samenwerking tussen podotherapeuten en pedicures essentieel.
Wij hebben samenwerkingsovereenkomsten gesloten waarin doelmatige en efficiënte zorg is vastgelegd. Dit om zowel de oorzaken van risicofactoren op het krijgen van een wond weg te nemen als om het aantal behandelingen per jaar te bepalen. Cliënten met een zorgprofiel van 2, 3 of 4 brengen een bezoek aan de podotherapeut. De podotherapeut zal na een uitgebreid onderzoek een behandelplan opstellen en stemt dit plan af met de huisarts en de medisch pedicure. De behandelingen worden bekostigd uit de basisverzekering.